Eko uzgoj

Često smo u prilici da odgovaramo na pitanje zašto smo se odlučili baš za ekološki način uzgoja. Vjerujemo da i vi, kao naši vjerni kupci, često razmišljate o načinu na koji su uzgojene namirnice koje se svakodnevno nalaze na vašem stolu. U posljednjih pola stoljeća proizvodnja hrane svela se na industrijsku proizvodnju koja se temelji na neracionalnoj primjeni agrokemikalija i fosilne energije.

Jedini cilj ovakve proizvodnje je iz svakog pojedinog polja i životinje u najkraćem roku izvući što je više moguće. Unatoč tome što je ovakav način proizvodnje doveo do zadivljujućih povećanja prinosa, on je doveo i do niza ekoloških, ekonomskih i socijalnih problema: onečišćenja tla i voda, smanjivanja raznolikosti biljnih i životinjskih vrsta, izumiranja vrijednosti ruralnog načina života, smanjenja broja poljoprivrednika i poljoprivrednih gospodarstava te degradacije krajobraza.

Jedna od posljedica ovakvog, neodrživog načina proizvodnje namirnica jest i potpuno "anonimni" prehrambeni sustav. Potrošači biraju proizvode s polica trgovina, ne znajući pri tom odakle dotični proizvod potječe, tko ga je i na kakav način proizveo. S druge strane, proizvođač za svoje proizvode dobiva sve manje novca jer glavninu onoga što plaća potrošač uzimaju ostali sudionici u tom lancu, poput prehrambene industrije, maloprodajnih lanaca, veletrgovaca itd. Proizvođač također proizvodi za potpuno anonimnog potrošača. On ne zna tko i gdje konzumira njegove proizvode, pa je veza između ove dvije grupe posve izgubljena.

Ovakvi trendovi nisu mimoišli ni Hrvatsku koja je preplavljena lancima domaćih i stranih supermarketa. Police takvih trgovina prepune su uvozne hrane, koja je često dopremljena s udaljenosti od više tisuća kilometra, te uzgojena i prerađena na etički i ekološki upitan način.

Stoga smo se mi odlučili za drugačiji način uzgoja.

Nismo sami

Članovi smo i suosnivači udruge Z-EKO Zagreb, te BIOPE Osijek. Surađujemo s udrugom Ecologica iz Zagreba, gospođom Sonjom Karoglan i nizozemskom zakladom Avalon Foundation (gospodinom Darkom Znaorom) s kojima radimo nekoliko pokusa u ekološkoj proizvodnji i testiramo upotrebu novih strojeva.

Isto tako surađujemo s poduzećem Terra Magnifica iz Donjeg Stupnika preko kojeg smo 2001. ušli u sustav kontrole i certifikacije od strane ECOCERT INTERNATIONAL, kako bismo mogli proizvoditi ljekovito bilje za poduzeće Terra Magnifica u svrhu izvoza u Europu pod Ecocertovim certifikatom. Surađujemo i sa stručnjacima Agronomskog fakulteta u Zagrebu, PBF-a Zagreb, te profesorom Marijanom Joštom, kao i s drugim stručnjacima iz područja ekološke poljoprivrede.

Osim toga, uvijek su nas podrzavali naši kupci, bez kojih ne bismo uspjeli.

Prije i danas

1994. Početak, za svoju dušu...

Ekološkom poljoprivredom bavimo se od 1994. godine. Počeli smo uzgoj na površini od gotovo 3 jutra koja su u vlasništvu naše obitelji na području općine Novi Marof. To imanje se sastoji se od nekoliko manjih parcela, uključujući voćnjak i vinograd, kao i gospodarske zgrade za alat, te podrume za voće i vino. Uzgoj povrća i voća bio nam je sporedna djelatnost uz zaposlenje. Uzgajali smo za svoje potrebe.
(No, i malo za prijatelje i susjede :) .

2000.- Odlučili da ćemo samo to raditi...

i kompletno se posvetili ekološkom uzgoju povrća. To je bilo u siječnju 2000. Na javnom natječaju dobili smo dvije parcele od otprilike 50 ha u najam na rok od 20 godina (u općini Ivanić Grad k.o. Lepšić k.c. 20 i 23.) Parcele nisu bile obrađivane zadnjih deset godina, te su bile obrasle šipražjem prosječne visine 2,5 m. Idealno za ekološki uzgoj. U toku proljeća 2000. godine očistili smo jedan dio parcela (površinu od oko 20 ha) i na tom dijelu parcela započeli smo s uzgojem povrća, voća i žitarica.

Na površini od 2 hektara uzgajali smo rajčicu, papriku, patlidžan, kupus, kelj, cvjetaču, brokulu, shanon, razne vrste tikvica, poriluk, špinat, matovilac, salatu, blitvu i drugo. Na ostalom dijelu uzgajali smo nešto pšenice (oko 2 ha), kukuruza (12 ha), te djetelinsko travnih smjesa (4 ha).

2001. - Sve smo raskrčili i ozbiljno uzgajamo!

TijTijekom jeseni 2000. raskrčili smo i ostale zapuštene dijelove parcela. Zasijali smo 6 ha pšenice. Na proljeće 2001. zasijali smo 15 ha jarog ječma, 22 ha kukuruza, te 6 ha povrća.

Ivka i Viktorija u polju na našem imanju (2002.)

2002. - Više nismo totalni početnici, iako svaki dan nešto naučimo

Uz uzgoj bavimo se proizvodnjom zimnice od našeg povrća i voća, kao i preradom žitarica u brašno, pahuljice i tjesteninu. Za svoje potrebe proizvodimo humus kalifornijskih glista, kompost kao i razne pripravke na biljnoj bazi u svrhu zaštite i gnojidbe prema standardima IFOAM-a.

Bili smo sudionici Prve smotre hrvatskih ekoloških proizvođača Hrvatske, kao i nekoliko međunarodnih izložbi te vrste. Naše parcele su veličine 26,37 ha i 22,58 ha koje imaju certificiran status organskog uzgoja od strane Ecocert Internationala.

Od listopada 2002. upisani smo u Upisnik ekoloških proizvođača poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda pri Ministarstvu pljoprivrede i šumarstva kao 1. ekološko gospodarstvo u Hrvatskoj. Od prosinca 2002. posjedujemo 1. hrvatski certifikat u ekološkoj poljoprivredi i 1. hrvatski ekoznak s markicom.

2003. - Došli su piceki

Početkom ove godine započeli smo ekološki uzgoj pilića, kokoši i jaja, te smo se proširili za još 3 ha tako da sada ukupno naše gospodarstvo obrađuje 55 ha.

2004. - Došle su koze

Početkom ove godine započeli smo ekološki uzgoj burskih koza,te smo povećali broj patki, guski i zagorskih purana na našem gospodarstvu.

2005. - Povećali smo preradbene kapacitete

Početkom godine nabavili smo novi mlin na kamen sa sustavom sita za prosijavanje, šivalicu za vreće, te mini pekaru, kao i veći kotao za pripremu zimnice. Isto tako povećali smo gospodarstvo za 3,5 ha. Od rujna u našoj stalnoj ponudi nalazi se i ekološki kruh, koji možete nabaviti na našim prodajnim mjestima.

2006. - Povećali smo broj koza

Početkom godine odlučili smo povećati broj koza na našem gospodarstvu. Do kraja godine broj koza je povećan na 104. U ponudu smo uveli kozje mlijeko i kozji sir.

2007. - Došle su i svinje

Početkom godine započeli smo i ekološki uzgoj svinja. Svinjsko meso i proizvodi od svinjskog mesa u ponudi će biti u 2008. godini.

2009. - Povećali smo proizvodnju u plastenicima

Svake godine smo postupno povećavali broj plastenika, tako da sada imamo 50 plastenika ukupne površine 8.250 m2

Izjava o privatnosti  |   Uvjeti kupnje  |   Newsletter  |   Online rješavanje sporova

Eko-Sever © 2017. Sva prava pridržana.